Woma GYIK – Gyakran Ismétlődő Kérdések woma témában

Egyszerűen megfogalmazva mi a lényege a womázásnak?

Womázás = nagynyomású, vízzel történő csatornamosás és duguláselhárítás, másnéven csatorna tisztítási módszer. A womát kezelő személy egy magasnyomású tömlőt ereszt a problémás csatornaszakaszba és a tömlő végén speciális fej van. Ez vezeti, irányítja a víz áramlását, alapesetben úgy hogy a fej mint a rakéta megy előre a csőben, a hátrafelé (is) áramló víz tolja előre és miközben ez történik, a víz persze hátrafelé kinyomja a csőből a szemetet, lerakódásokat is.

Mi a woma jelentése?

A szónak nincs jelentése, ez korábban egy márkanév volt. Annyira népszerű és elismert termék(család) vált belőle hogy a womát elkezdték a nagynyomású tisztító berendezések kapcsán használni és mára mindenki átvette ezt. A womázás így ma már pl. a módszert jelenti, ahogy ezekekkel a gépekkel a dugulásokat megszüntetik.

Miért jobb a womás duguláselhárítás mint más módszer?

Vannak esetek amikor nem biztos, hogy a womás csatornamosás, a duguláselhárítás a legcélravezetőbb módszer. Egyes esetekben lehet jó választás egy hagyományos duguláselhárító gép is vagy pl. lehet alkalmazni különböző spirálokat a dugulás megszüntetése érdekében. Hogy az adott szituáció mit igényel, azt biztonságosan csak a szakember tudja eldönteni, ezért is érdemes felhívni minket és tanácsot kérni.

A womás duguláselhárítás lehet csak a megoldás pl. olyan esetekben, amikor a csővezetékben sóderes, homokos, iszapos vagy akár építési törmelékes található. Ezeket máshogy nem lehet eltávolítani csak womával. Vagy pl. gyakori eset hogy a csővezetékben gyökérzet okoz gondot, ezt sem fogja más eltakarítani csak a womás megoldás (vannak erre fejlesztett speciális fejek melyek szétvágják a gyökérzetet). A womás megoldás mellett szól az is környezetbarát, gyors megoldást jelent.

Woma bérlés - Önöktől lehet?

A womás autót a womát kezelő személlyel együtt lehet csak “bérelni”, aminek nagyon egyszerű oka van: a womás szivattyú és gép kezelése szakértelmet kíván, a nagy víznyomás és átfolyó vízmennyiség nem csak a személyre lehet veszélyes, de elég könnyen bajt is lehet okozni vele a csővezetékben. Óvatlan vagy gyakorlatlan ember több kárt tud okozni vele mint gondolná.

Woma csatornatisztítás házilag lehetséges?

A woma duguláselhárító gép speciális alkatrészekből, nagy nyomást is elviselő csővezetékből, spéci fúvókákból és fejekből és még millió más, otthoni környezetben biztonságosan össze nem rakható részletekből áll. A woma duguláselhárító gép nem csak attól olyan hatékony, hogy nagy nyomással dolgozik, mert a viszonylag nagy nyomás egy 10-20.000 Ft-os otthoni autómosónál is megvan. A womás csatornamosás illetve duguláselhárítás során az átfolyó vízmennyiség az, amit házi megoldásokkal nem lehet biztosítani (amennyiben feltételezzük hogy nincs a garázsban pl. egy 1000-1500 L-es tartálya).

Szóval a kérdésre a válasz az, hogy bár elvileg (technikailag, műszakilag) lehetséges lenne összeszerelni egy házilagos woma mosót, valójában ez se gazdaságos, se biztonságos megoldás nem lesz és biztosan sokszorosába fog kerülni, mint ha minket bízna meg a feladattal.

Milyen dugulásoknál érdemes a womás megoldást választani?

A megfelelő csatornatisztítási technikát az határozza meg, hogy milyen típusú a dugulás jellege, mi okozza illetve a cső amiben a dugulás kezetkezett, milyen átmérőjű. Vékonyabb csöveknél (32-100mm) általában a spirálos megoldás javasolt, a nagyobb átmérő esetén (100mm felett) pedig általában már a womás megoldás a jobb. Főleg ha a dugulást iszapos, zsíros, homokos, törmelékes szennyeződés okozza.

Mennyibe kerül a woma?

A woma ára széles skálán mozog, de mindenképpen milliós tételekről beszélünk. Ha esetleg nem erre az a nagyságrendre számított amikor rákeresett az interneten, akkor lehet hogy a womát összekeverte a sterimóval vagy hétköznapibb nevén a nagynyomású autómosóval (magasnyomású tisztító, gőzborotva néven is ismert). Az tényleg pár tízezer forint mindössze, de az messze nem alkalmas womázásra.

Ha a womázás árára kíváncsi, akkor bizonyára árajánlatot szeretne kérni ami kapcsán örömmel állunk rendelkezésére, csak hívjon minket telefonon vagy írjon egy üzenetet.

Megtalálta kérdésére a választ?

Ha nem, akkor az alábbi módokon tud velünk kapcsolatban lépni:

Telefon

Hívja központi telefonszámunkat
+0000000000

Ha épp nem tudjuk felvenni, visszahívjuk!

Email

Amennyiben emailt szeretne írni, úgy az [Kattintson ide!] címre küldjön levelet és 24 órán belül keresni fogjuk Önt.

Üzenetküldés

Weboldalunk “Kapcsolat” oldalán keresztül egyből írhat nekünk üzenetet amire 24 órán belül válaszolni fogunk.