Honnan ered a woma név?

A Woma alapjaiba véve egy márkanév (mint pl. a Flex a sarokcsiszolók világában), amely ma már a nagynyomású csatornatisztítási eljárást fémjelzi a szakmában. A woma legegyszerűbben megfogalmazva egy motor hajtotta, magas víznyomást használó tisztító berendezés.

Woma = hétköznapi magasnyomású mosó?

Semmiképp! A woma (nagynyomású csatornatisztító mosó) nem egyenlő a hétköznapi értelemben vett magasnyomású mosóval. Gyakran összekeverik őket de körülbelül annyi közük vagy egymáshoz mint a kispolskinak és egy kamionnak (mindkettőt motor hajtja és kerekeken gurulnak).

Sterimó, magasnyomású mosók

Sterimo - nagynyomású mosó készülék

Sterimo – nagynyomású mosó készülék

A sterimók vagy magasnyomású mosók ugyan általában valamivel kisebb nyomással dolgoznak, de alapvetően nem ebben tér különböznek egy ipari womától hanem abban, hogy míg a sterimók általában 300 – 600 litert tudnak óránként átpréselni magukon, addig már egy közepes woma is jóval nagyobb vízmennyiséggel dolgozik, ezek általában 80-150 litert képesek szállítani percenként, ami összehasonlításképpen egy házi felhasználásra tervezett magasnyomású mosó megszokott mértékegységeiben kifejezve  4800 – 9000 liter óránként. A különbséget, ahogy az eredményességet sem kell magyarázni…

Így elmondható, hogy ebben rejlik egy woma igazi képessége/ereje, nem önmagában a nyomásban, ami természetesen szintén fontos egy korrekten kivitelezett csatorna megfelelő tisztításához.

Womás teherautó

Érthető módon ezért szükséges, hogy egy rendes “womás” teherautón minimum egy 1000-1500 literes tartály legyen, hogy azzal 10-12 percig folyamatos átmosással a csatorna kitisztítása mellett – a rendeltetés-szerű használatot ezzel lehetővé téve- optimális működési viszonyokat érjünk el.

Fontos a nyomáshoz és vízhozamhoz előbeállított womafejek használata, a megoldandó feladathoz megfelelő kivitelben. (szerteágazó feladatokhoz speciális fejek alkalmazandóak..)

Kisebb vízhozam esetén így belátható, hogy nem biztosított a szennyeződések teljes eltávolítása, sok esetben még az autónkról sem, nem hogy egy komolyabb csatornadugulás esetén.

Woma duguláselhárítás - womás autó

Womás autó

Rosszabb esetben akár újabb akadályt is létrehozhatunk ezzel, ahol újra megkezdődik a szennyeződés felgyűlése, ami a csatorna hasznos keresztmetszetének gyors szűküléséhez, végül duguláshoz vezet.

A hivatásos dugulás elhárítással foglalkozó cégek nagynyomású csatornatisztító mosó berendezéseket használnak. Ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a házi készülékek vízkapacitásának többszörösével dolgoznak, különböző, direkt csatornatisztításra kifejlesztett fejeket csatlakoztatva a tömlőre. El tudja képzelni mit jelent 150-160 bar nyomás? Fogja tudni, amint tapasztalja a womás csatornatisztítást.

Az ekkora nyomású víznek hatalmas ereje van, gyakorlatilag mindent kitisztít az elszennyeződött, eldugult csatornahálózatokból. Mivel hatalmas nyomással bír ezért fontos, hogy szakember végezze a duguláselhárítás feladatát.

A nagy nyomás alatt álló tömlő megtartása is már veszélyeket hordoz magában, hátravetheti a munkát végző személyt, a vízsugár ezáltal irányítatlanul marad és akár személyi sérülést is okozhat. Ezért a nagynyomású csatornatisztító mosó használatánál mindenképp szükséges, hogy gyakorlott ember végezze a feladatot.

Hogyan keletkezhet dugulás a csatornahálózatunkban?

konyhai dugulás

konyhai dugulás

A legegyszerűbb okokat nyilván mindenki ismeri. Olyan anyag, tárgy kerül a csatornarendszerbe, amit a víz nem tud továbbítani az utcai gerincvezeték felé.

Vannak azonban nem ennyire egyértelmű esetek. A leginkább, a WC-n keresztül kiöntött ételmaradékok és konyhai hulladék is problémát okozhat.

A konyhai zsiradékok kiválnak a csatornarendszer falán, egyre inkább szűkítve annak hasznos keresztmetszetét (gondoljunk csak a mosogatógépünkre ha van). Jó példa erre London, ahol már hivatalos propagandát folytatnak, hogy a lakosság ne öntse a használt zsiradékokat a szennyvízcsatornába. Ugyanis ott ez egyre jelentősebb problémát és elképzelhetetlennek tűnő dugulásokat képes okozni. Ünnepek tájékán a brit fővárosban negyedével megugrik városszerte a dugulások száma. És az eredmény nem épp gusztusos formában köszön vissza időnként az utcán és az otthonokban is.

Hogyan képes megoldani problémánkat a nagynyomású csatornatisztító mosó?

A woma tehát magas nyomású vizet használ a csatornában keletkezett szennyeződések eltávolítására.

Évtizedek óta bevett, tesztelt, fejlesztett eljárás ez, és az is elmondható, hogy ez a legelterjedtebb módszer a nagyobb átmérőjű csatornadugulások megszüntetésére.

A nagy, több mint 160 bar, nyomású víz önmagában is igen jelentős mechanikai hatást bír kifejteni, ami képes a csatorna faláról is eltávolítani a szennyeződéseket. Hogy ez még hatékonyabb legyen és minden esetre megbízható megoldást nyújthasson, az eljárást tisztítószerekkel is lehet párosítani.

Az extrémebb esetek megoldására pedig speciális fejeket fejlesztettek ki, ami lehetővé teszi, hogy akár a törmeléket, csatornába nőtt gyökereket is ki lehessen marni a csővezetékből.

Tehát gyakorlatilag nincs olyan eset, amit ne lehetne womával megoldani. Hívjon most!